Włoskie dania – prostota i radość z spożywania

Dla fanatyków kuchni, która zapełni żołądek po brzegi, pozwalając na niebagatelne poczucie sytości, imponującą ideą jest kuchnia italiano, a w następstwie tego nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich potraw na całym globie, a dania którymi się szczycą, stały się kompatybilnymi gośćmi na stołach w mieszkaniach wielu ludzi, również Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż obok kuchni francuskiej i greckiej, to jedna z najbardziej kultowych kuchni, a dzieje się tak za sprawą korzystania z gigantycznej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej także przypraw, jakkolwiek i parmezanu – sera, który miłują wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces swojej popularności kuchnia włoska zawdzięcza nadmienionym wyżej przyprawom, do których przynależą między innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz naturalnie rozmaryn. Oprócz tego, Włosi ubóstwiają także pomidory, oliwki, czosnek oraz oczywiście cebulę.

Pizzeria w Krakowie

Złączenie trafnych składników z odpowiednimi przyprawami daje niesamowite wrażenia i powoduje, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest branżą kuchni włoskiej oraz co wyróżnia ja z innych? Największym atutem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz sztampowych znanych nam dań takich, jak makaron czy pizza, kuchnia włoska oferuje o wiele więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To naturalnie w owocach morza i daniach mącznych i – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.